Hva er ett vindu uten glass? Enten svært luftig, eller helt tett 😉

Vår hovedleverandør på glass er Glassfabrikken i Larvik . Vi har som mål å bruke mest mulig kortreiste elementer i våre vindu, balkongdør, skyvedør og ytterdør. Det er derfor svært gledelig at vi i hovedsak får glassene fra Larvik
Glass er ett eget fag, og alternativene er mange. Øvrige produkter i en bolig vil kunne påvirke glasset og dens egenskaper.

De mest vanlige spørsmålene som omhandler glass er:

Energiglass
2- 3 lags? Avhenger av hvor lav u-verdi en ønsker, eller må ha. På nybygg bruker en hovedsaklig 3 lags glass, men vi bruker gjerne 2 lags glass på slagdører. Dette for å redusere risiko for heng over tid. Det vesentlige er snitt u-verdi.
Soldempende glass
Opplev økt komfort med solglass! Glasset kontrollere varme og lysinnslipp, slik at du slipper å komme hjem til overopphetede rom.
Mest brukt er soldempende 70/35. Det slipper inn ca 35% av varmen, og 63% av lyset. Det gir en følelse av vanlig dagslys. Kan også leveres med høyere soldemping.
Vær gjerne obs på farge på glass/ refleksjoner på soldempende glass vs vanlig energiglass. Skal du ha soldempende glass er det en fordel å bruke det samme type glass på hele fasader.

Selvrens/ vaskeglass
Activ/Bioclean er et glass som holder seg rent lenger enn vanlig glass, takket være et nanobelegg som sammen med solens UV stråler løser opp skitt og partikler, før så regnet kommer og skyller bort restene. Det er vesentlig at glasset får både UV stråler på seg og regn/vann skal dette fungere.

Er det takutstikk etc som hindrer vannet i å komme på ruten, må en påregne og spyle glasset selv.

Man må ikke skrape i belegg med barberblad etc, da det skader filmen. Bør ikke stå på vegg med jernvitrolbehandlet kledning, ei heller royalimpregnert kledning. Belegget klarer ikke å løse opp fettavrenningene fra royal.
Hvis saltråk får stå på glasset over lengre tid i sterk sol, kan dette svi sei fast og gi skjoldete ruter.

Sikkerhetsglass– Et knust glass kan være farlig for omgivelsene. Derfor benytter en sikkerhetsglass der det er sannsynlig for at glass lett kan bli knust. Det vil si at glass som er lavt over bakkenivå og/eller som er plassert i kommunikasjonsveier (dører), bør være sikkerhetsglass.

Vi varierer blant to typer sikkerhetsglass: Herdet og laminert. Leveres i ulike tykkelser, avhengig av dimensjonering grunnet størrelsen på glasset.

Herdet glass:
Skulle det knuses vil det tilnærmet pulveriseres, så alvorlige kuttskader unngås. Herdet glass gir lavere vekt enn laminat glass. Tåler også mer før evt knusing, men er et dårligere alternativ hvis det først knuser. Glass utsatt for ekstreme temperaturer bør være herdet, eks glass som står tett til ovner, badstu osv.
Skal en bruke ett vindu som sittebenk bør en ha herdet glass inne. Dette for å unngå termisk sprekk når evnt puter/ tepper ligger inntil glass.
Minus er bølger i glasset, dvs sett utenfra. Som endel av herdingsprosessen kan det oppstå bølger i glasset. Det er ikke reklamasjonsberettiget.

Laminert glass:
Når det knuses så henger det fortsatt sammen i laminatduken på samme måte som en frontrute i en bil. Det gir enklere opprydning, mindre fare for omgivelsene.
En annen stor fordel er at laminatduken reduserer inngangen av UV-stråler med over 90%. Dette betyr mindre slitasje på gulv/møbler inne.
En unngår også risikoen for bølger i glasset som herdet glass kan ha. Tyngden på laminert glass gjør at en kan velge herdet glass for å redusere tyngden på en slagdør.

LT- Lystransmisjon (Lt) = hvor mye av lyset som slipper inn gjennom glasset. Mens et vanlig 2-lags energiglass slipper inn 70-75% av lyset, får man solglass i hele skalaen fra 35% og opp til 70%. Ved ca 60% og mindre lysinnslipp vil man oppleve at glasset slipper inn mindre lys enn normalt dagslys. Vi anbefaler derfor 60-70% Lt for glass til eneboliger

G-verdi-Solfaktor (G) = hvor mye solvarme/energi som slipper inn gjennom glasset. Et vanlig 2-lags energiglass slipper inn 50-60%, mens solglass kan ligger i området 20-40%. Det betyr at vanlig solglass som regel halverer mengden solvarme som kommer inn og overoppheting av rom reduseres tilsvarende.

Antikondensglass:
Nye vinduer vil gi en vesentlig bedre u-verdi enn eksisterende vindu. Det er praktisk med tanke på energiforbruk og opplevelsen av mindre varmetap.
Det som en imidlertid kan oppleve er kondens. Dette er særlig aktuelt senhøstes, og tidlig vår. Det kan være frustrerende, særlig når en har lyst til å se utsikten. Glassbransjen har svart med ett produkt som kalles for antiduggbelegg.
Det ligger på ytterste delen av glasset, og kan derfor ikke kombineres med alle andre funksjonsglass som selvrensende. Pr i dag leverer vi dette med laminert glass, og soldempende 70/35.
Det viktig å presisere at det ikke fjerne kondens, men den minimierer risikoen for at det oppstår. Vurder gjerne hvor det vil være hensiktsmessig for din bolig å eventuelt ha den type glass.
Det kan samtidig være greit å vite at utvendig vil denne oppbygningen ha litt ulik farge fra standard 3 lags glass.